به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از تجارت؛ مقامهای مسئول، هر از گاهی از برخورد با کسانی میگویند که بدون مجوز در حال استخراج رمزارز هستند. چندی پیش محمدحسن متولیزاده، مدیرعامل شرکت توانیر اعلام کرد که مصرف برق صنعت ماینینگ در کشور، به ۵۰۰ تا ۶۰۰ مگاوات میرسد که بر اساس قراردادهای موجود، تنها نیمی از آنها مجاز است.
موضوع استخراج غیرقانونی در مراکزی مانند مرغداریها و سولههای صنعتی از مدتی پیش مطرح بود. اما این روزها هشدارها در مورد ماینینگ خانگی افزایش یافته است. به گونهای که چندی پیش روزنامه همشهری به نقل از مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق در این مورد هشدار داد. این روزنامه از خطر وقوع آتشسوزی به دلیل استفاده از تجهیزات فرسوده، افزایش بار مصرف برق و ورود آسیب به لوازم خانگی برقی نوشت.
گسترش نگرانکننده ماینینگ خانگی
سیدامید علوی، نایبرئیس کمیسیون بلاکچین و رمزارز سازمان نظام صنفی رایانهای کشور نیز میزان گسترش ماینینگ خانگی را نگرانکننده میداند. او میزان مصرف غیرمجاز برق در این بخش را حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ مگاوات در ساعت، برآورد میکند.
این فعال حوزه رمزارزها میگوید: به هیچ عنوان نمیتوان انجام فعالیت صنعتی را در محیط خانگی تایید کرد، اما متاسفانه اکنون این موضوع به شدت افزایش یافته است.
اما دلیل؟ او سختگیری نهادهای دولتی، به خطر افتادن سرمایه افراد به دلیل تصمیمگیریهای لحظهای و به ویژه رویکرد وزارت نیرو را عامل اصلی زیرزمینی شدن ماینینگ در کشور میداند.
این فعال حوزه رمزارزها معتقد است، زمانی که حاکمیت فضای امنی را برای کسب و کارها ایجاد نکند، مردم به سمت راههای دیگری میروند. اکنون وزارت صنعت شرایط مناسبی را برای اخذ مجوز و فعالیت ماینرها در شهرکهای صنعتی فراهم نکرده؛ از سوی دیگر وزارت نیرو نیز با اعمال تعرفه برق صادراتی و افزایش قیمت تمام شده برای ماینرها، باعث رونق ماینینگ خانگی شده است.
ترجیح خطر آتشسوزی بر ریسک فضاهای رسمی
به گفته علوی، فردی که به استخراج رمزارز در خانه رو میآورد، مزاحمتهای ناشی از سر و صدا، افزایش هزینه برق و ریسک اتفاقاتی چون اتصالی و آتشسوزی را میپذیرد. به عبارت دیگر او حاضر است سلامت روانی و جسمی خود و خانواده را به خطر اندازد ولی فعالیت در خانه را به حضور در شهرکهای صنعتی ترجیح میدهد.
او دلیل این موضوع را ریسک فعالیت در فضاهای رسمی میداند و میگوید: سختگیری شرکت شهرکهای صنعتی برای صدور اجازه فعالیت یا خاموشیهای دورهای برق مزارع، مانع از گسترش قانونی این صنعت شده است.
البته این مقام صنفی معتقد است تجهیزات ماینینگ خانگی فرسوده نیستند؛ چرا که ماینرها به تعداد اندکی دستگاه نیاز دارند و میتوانند آنها را از میان بهترینها انتخاب کنند؛ اما دستگاه ماینینگ مصرف برق بالایی دارد و سیمکشیهای خانگی برای چنین مصارفی طراحی نشدهاند، به همین دلیل خطر آتشسوزی دور از ذهن نیست.
وزارت نیرو، ماینینگ را زیرزمینی کرد
این فعال حوزه رمزارز، مقصر اصلی زیرزمینی شدن ماینینگ را رویکرد نادرست وزارت نیرو به این صنعت میداند و میافزاید: شرکت برق از هر ترانسی که در کوچهای نصب میکند، به هر خانهای مقدار مشخصی انشعاب اختصاص میدهد و پیشبینیهایی از میزان مصرف هر خانه دارد.
علوی میگوید: نصب دستگاه ماینینگ مصرف یک خانه را بیش از حد افزایش میدهد. این میزان محاسبه نشده، به شبکه فشار وارد میکند و بدون شک در تابستان سال آینده برای وزارت نیرو بحران ایجاد میکند. مقصر این شرایط هم خود وزارتخانه است.
چالشهای کشف ماینینگ خانگی
او در عین حال معتقد است، ماینینگ خانگی چندان قابل ردگیری و کشف نیست؛ چرا که کنتورهای نصب شده در منازل قدیمی هستند. ضمن اینکه استخراج رمزارز در خانهها، به دلیل بیتدبیریهای موجود، گسترش زیادی پیدا کرده است؛ در این شرایط نمیتوان همه آنها را شناسایی و با افراد برخورد کرد.
البته این فعال حوزه رمزارز، میگوید که ماینینگ غیرمجاز در بخش صنعتی و کشاورزی، به راحتی قابل شناسایی است؛ چرا که بیشتر صنایع کشور، کنتور دیجیتال دارند؛ این کنتورها رفتار مصرف کننده را لحظه به لحظه برای وزارت نیرو مخابره میکنند و از روی نمودار مصرف، مشخص میشود که احتمال ماینینگ وجود دارد.
نظر شما